Οι διαταραχές της ωοθυλακιωορρηξίας ευθύνονται σε ένα ποσοστό 18% του συνόλου των περιπτώσεων στείρωσης. Μπορεί να υπάρχει είτε τέλεια έλλειψη ωορρηξίας ή μεγάλη ανωμαλία της. Σε αυτή την τελευταία κατάσταση επειδή η απελευθέρωση κάποιου ώριμου ωαρίου γίνεται κατά αραιά χρονικά διαστήματα, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες.
Τα αίτια που προκαλούν αυτές τις διαταραχές είναι πολλά και χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους. Σε μεγάλο ποσοστό μάλιστα η γυναίκα εμφανίζεται με προβλήματα δασυτριχισμού, ακμής, διαταραχών περιόδου, γαλακτόρροιας, πολυκυστικών ωοθηκών ή ακόμα και απώλειας (απόπτωση ] τριχωτού κεφαλής ανδρικού τύπου.
Ενδεικτικά αναφέρω παθήσεις θυρεοειδούς (υπό ή υπερθυρεοειδισμός) παθήσεις επινεφριδίων (υπερπλασία, όψιμη ελάττωση 21-α υδροξύλασης) παθήσεις υποθαλάμου και υπόφυσης (προλακτινώματα), συναισθηματικές διαταραχές (παχυσαρκία ή υποσιτισμός), εντατική Γυμναστική κλπ.
Σε περίπτωση ωορρηξίας η γυναίκα αναφέρει κανονικούς κύκλους κατά τους οποίους πονάει χαμηλά στη κοιλιά στο μέσο του κύκλου. Ενώ τις επόμενες ημέρες αναφέρει αίσθημα τάσης (πρήξιμο) στο στήθος που κρατάει μέχρι να εμφανιστεί η περίοδος.
Αντικειμενικά ο Γυναικολόγος, προσδιορίζει τη γόνιμη ημέρα όταν ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει και η τραχηλική βλέννα εμφανίζει συγκεκριμένες ιδιότητες (άφθονη, καθαρή κλπ).
Kατά τη διάρκεια του ελέγχου χρησιμοποιείται το θερμομετρικό διάγραμμα όπου η γυναίκα μετράει κάθε πρωί τη θερμοκρασία της και τη σημειώνει σε ειδικό διάγραμμα ενώ η μέτρηση της προγεστερόνης και η βιοψία του Ενδομητρίου είναι πιο αξιόπιστες διαδικασίες.
Τέλος σήμερα με τη μέτρηση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία (οιστραδιόλη κ LH) και με τους υπερήχους (ενδοκολπικό υπερηχογράφημα) έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα.Ευχρηστα είναι και τα τεστ ωορρηξιας ουρων που γινονται ευκολα στο σπιτι και λυνουν πολλα προβληματα. Ευνόητο είναι ότι η διάγνωση του αίτιου που προκαλεί ανωορρηκτικούς κύκλους είναι καθοριστικό για τη θεραπεία.