Η διαγνωστική υστεροσκόπηση αποτελεί μια ενδοσκοπική επέμβαση που επιτρέπει την άμεση επισκόπηση του εσωτερικού της κοιλότητας της μήτρας προκειμένου να τεθεί η διάγνωση μιας πιθανής παθολογίας και να καθοριστεί το θεραπευτικό πλάνο.

– Πότε έχουμε ενδείξεις για τη διενέργεια μιας διαγνωστικής υστεροσκόπησης και ποια είναι η διαδικασία;

Δυο από τις συνηθέστερες ενδείξεις είναι η διερεύνηση μιας ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας αλλά και μιας ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Συνιστά μια απλή διαδικασία κατά την οποία μια λεπτή κάμερα εισάγεται μέσα στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομητρική κοιλότητα) δια μέσου του κόλπου και του τραχήλου. Επομένως εξ’ ορισμού δεν χρησιμοποιούνται τομές επί του δέρματος. Με τη βοήθεια φυσιολογικού ορού επιτρέπεται η επισκόπηση και αξιολόγηση οποιασδήποτε ενδομήτριας παθολογίας.

– Η χειρουργική υστεροσκόπηση, ποιες γυναικολογικές παθήσεις αντιμετωπίζει;

Η τεχνική της χειρουργικής υστεροσκόπησης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων παθολογιών της ενδομητρικής κοιλότητας, όπως ινομυώματα, πολύποδες, ανωμαλίες του βλεννογόνου, διαφράγματα μήτρας, συμφύσεις κλπ. με τη βοήθεια χειρουργικών εργαλείων που χρησιμοποιούν μηχανική ή ηλεκτρική ενέργεια (ρεζεκτοσκόπιο). Επίσης, χρησιμοποιείται για τη λήψη βιοψιών από μια ύποπτη για κακοήθεια, περιοχή του ενδομητρίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει τη στοχευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση της βλάβης, αφού χειρουργούμε υπό άμεση όραση χωρίς να προσβάλουμε το παρακείμενο ενδομήτριο, ειδικά όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γονιμότητα της γυναίκας.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να ποικίλει. Μια μέση διάρκεια τριάντα (30) λεπτών είναι το πιο σύνηθες. Υπό προϋποθέσεις και όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και λαπαροσκόπηση, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις διερεύνησης υπογονιμότητας.

– Τι πρέπει να προσέχει κανείς μετά την υστεροσκόπηση;

Το μόνο που θα πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του είναι να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή, τα μπάνια στη θάλασσα και την τοποθέτηση ενδοκολπικού ταμπόν για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την επέμβαση.

– Πόσο επικίνδυνη είναι η επέμβαση;

Η υστεροσκόπηση έχει καταστεί πια μια επέμβαση ρουτίνας, η οποία όπως όλες οι χειρουργικές πράξεις έχει πιθανές επιπλοκές (αν και αρκετά σπάνια). Συνήθως όμως πρόκειται για μια ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλή επέμβαση, η οποία επιτρέπει στην ασθενή να εξέλθει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση και να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες. Η εφαρμογή της όχι μόνο δίνει διαγνωστικά ευρήματα με μεγάλη ευκρίνεια, αλλά λειτουργεί και ως θεραπευτική, με αποτέλεσμα τη μείωση των μεγάλων επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων.

– Πώς μέσω της υστεροσκόπησης μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες της γυναίκας να γίνει μητέρα;

Δια της υστεροσκόπησης έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αίτια υπογονιμότητας, που συνδέονται με ενδομητρικούς παράγοντες, όπως ινομυώματα, πολύποδες, ανατομικές ανωμαλίες του ενδομητρίου, σύνδρομο Asherman.  Η ύπαρξή τους διαγιγνώσκεται με την υστεροσκόπηση, ενώ κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιτυγχάνεται και η αφαίρεσή τους. Έτσι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού.