Είναι καλοήθη ογκίδια που δημιουργούνται στον τράχηλο της μήτρας. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία. Το μήκος τους σπάνια ξεπερνάει το 1-1,5 cm. Kάποτε όμως ο μίσχος τους είναι τόσο μακρύς που φαίνεται στη σχισμή του αιδοίου. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία στην Γυναικολογική εξέταση ή κατά τη λήψη του test Παπανικολάου. Πολλές φορές είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αιμορραγίας ιδιαίτερα μετά τη Σεξουαλική επαφή. Επειδή η εμφάνιση των πολύποδων στο τράχηλο συνυπάρχει σε ένα μικρό ποσοστό με κακοήθειες του σώματος της μήτρας [ενδομήτριο], σήμερα επικρατεί η άποψη να αφαιρούνται και να ακολουθεί ένας καθαρισμός της ενδομητρικής κοιλότητας (Απόξεση). Το υλικό που λαμβάνεται με την επέμβαση εξετάζεται ιστολογικά.
Το ίδιο ισχύει και με τους πολύποδες που βρίσκονται μέσα στη κοιλότητα της μήτρας. Σε συχνότητα 8-10% συνυπάρχουν με αδενοκαρκίνωμα του ενδομητρίου σε ηλικιωμένες γυναίκες. Προκαλούν διαταραχές περιόδου ενώ μπορεί ακόμα να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και διαστολή του τραχηλικού στομίου. Αν επιμολυνθούν, προκαλούν δύσοσμες εκκρίσεις. Η γυναίκα πονάει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.
Σήμερα βλεπουμε πολύ συχνά την εμφάνιση πολύποδων ενδομητρίου σε μικρής ηλικίας γυναίκες. Συνήθως τους ανακαλύπτουμε σε τυχαία προληπτική εξέταση-γυναικολογική εξέταση ,στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ενώ άλλες φορές στην Υστεροσαλπιγγογραφία στα πλαίσια ελέγχου υπογονιμότητος. Το φαινόμενο θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αυτές οι κοπέλες δεν έχουν τεκνοποιησει άρα τα γεννητικά τους όργανα θέλουν προσεκτική αντιμετώπιση. Η επέμβαση εκλογής είναι η Υστεροσκόπηση. Το Υστεροσκόπιο είναι ένα ενδοσκόπιο με το οποίο μπορούμε να ελένξουμε την ενδομητρική κοιλότητα με άμεση οπτική επαφή. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχουμε και αφαιρούμε τους πολύποδες χωρίς να επηρεάζεται η ανατομική ακεραιότητα των ευαίσθητων γεννητικών οργάνων της γυναίκας.