Πρόωρος τοκετός
Είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να συμβεί σε μία εγκυμοσύνη γιατί κινδυνεύει η ζωή του παιδιού ενώ ταλαιπωρεί την μέλλουσα μητέρα ψυχικά και σωματικά. Πρόωρο τοκετό λέμε την εκδήλωση κανονικών συστολών (ωδίνων) της μήτρας που θα καταλήξουν στην γέννηση του εμβρύου μεταξύ της 20ης και 37ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται με μια συχνότητα 5-15% στο σύνολο των τοκετών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή ακόμη και το θάνατο του εμβρύου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να βρούμε τα ακριβή αίτια, ενώ άλλες φορές έχουμε αυτόματη πρόωρη ρήξη των υμένων (σπάνε τα νερά). Οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, η ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, οι διάφορες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων της μητέρας και τέλος η σεξουαλική επαφή αποτελούν επίσης συχνά αίτια. Συχνά η γυναίκα αναφέρει αποβολές και μάλιστα κατά την διάρκεια του δεύτερου τρίμηνου της κύησης ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται όταν έχει προηγηθεί ήδη ένας πρόωρος τοκετός.
Η προεκλαμψία, ο διαβήτης κυήσεως επιβαρύνουν επίσης την κατάσταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η μέλλουσα μητέρα έχει ένα ενόχλημα σαν οσφυαλγία (πόνο χαμηλά στην πλάτη) που αντανακλά χαμηλά στη κοιλιά της καθώς επίσης και «πετρώματα» συσπασεις στην μήτρα της. Σιγά-σιγά η κατάσταση χειροτερεύει, η γυναίκα ανησυχεί γιατί πονάει όλο και πιο συχνά, ενώ θα παρατηρήσει υγρά από τον κόλπο της. Εάν οι συστολές της μήτρας γίνουν κανονικές, διαρκούν 30 δευτερόλεπτα και εμφανίζονται κάθε 10 λεπτά, σημαίνει ότι έχει εγκατασταθεί ένας πρόωρος τοκετός.
Βεβαίως η πρόληψη ενός πρόωρου τοκετού αποτελεί το πρώτο μέλημα ενός Μαιευτήρα. Σε περίπτωση που από το Μαιευτικό Ιστορικό της γυναίκας βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τον εμποδίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να αντιμετωπ΄σιουμε όλους τους παράγοντες που πιθανόν να δημιουργήσουν αιτίες για αυτή την κατάσταση.
Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσιακάνουμε διάφορες εξετάσεις στο Ά τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ελέγχουμε τη γυναίκα για αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος κλπ. Ενώ παίρνουμε καλιέργειες κολπικού υγρού για να ανακαλύψουμε πιθανές φλεγμονές από μικρόβια που προκαλούν πρόωρους τοκετούς (Μυκόπλασμα, Στρεπτόκοκκος, Χλαμύδια).
Ελεγχουμε υπερηχογραφικα το μηκος του τραχηλου της μητρας
Η έγκαιρη θεραπεία αυτών των παθήσεων θα μειώσει τις πιθανότητες για επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από εκεί και πέρα βοηθάει σημαντικά η Ανάπαυση(Κατάκλιση) της εγκύου. Προληπτικά χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή. Εάν έχει ξεκινήσει ο τοκετός η έγκυος εισέρχεται στο Μαιευτήριο για καλλίτερη αντιμετώπιση.
Πρόωρο έμβρυο σημαίνει μικρό σε βάρος παιδί, σημαίνει οτι τα διαφορα συστηματα του πιθανα να ανεπαρκουν να το συντηρισουν χωρις την βοηθεια ειδικων συσκευων [θερμοκοιτιδα-αναπνευστηρας μονιτορ κ.λ.π.] ότι το αναπνευστικό του κυριως σύστημα(πνεύμονες) δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, με συνέπεια να δημιουργηθούν αρκετα ενδεχομενως προβλήματα για την επιβίωση του. Το έμβρυο, πιθανά να είναι ήδη ταλαιπωρημένο από την πάθηση που προκάλεσαι τον προωρο τοκετό (π.χ. πρόωρη ρήξη υμένων, πολυάμνιο, προεκλαμψία, φλεγμονές κλπ).
Αρα εχει μεγαλη σημασια η ηλικια κυησεως,το βαρος του,η κατασταση του κατά τη γεννηση και κυριως η Μοναδα προωρων που θα το νοσηλευσει.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η παραμονή του για αρκετές ημέρες σε ειδική Νεογνολογική Μονάδα (Θερμοκοιτίδα), ενώ η φροντίδα του από Νεογνολόγο Παιδίατρο κρίνεται απαραίτητη.
Εάν είναι πολύ μικρό υπάρχει πιθανότητα να μη θηλάσει. Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς ταλαιπωρούνται ψυχικά και σωματικά, με αποτέλεσμα το πιο ευχάριστο γεγονός της ζωής του- η γέννηση του παιδιού του- να σημαδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα.