Τα προβλήματα που θα οδηγήσουν τη γυναίκα στο γιατρό της είναι πολλά. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν έντονη ανησυχία για την υγεία της. Το αίσθημα του κνησμού (φαγούρα) στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που συνοδεύεται συνήθως από «υγρά»¨είναι το πιο συχνό ενόχλημα που αντιμετωπίζει η γυναίκα.

Λόγω του τοπικού ερεθισμού είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πληγές(έλκη), πόνος με τη σεξουαλική επαφή ,ξηρότητα του κόλπου με καύσο[κάψιμο] ενώ πιο σπάνια εμφανίζεται αίμα μετά την σεξουαλική επαφή. Είναι αποτέλεσμα της προσβολής των γεννητικών οργάνων της γυναίκας από διάφορα μικρόβια (Μύκητες, τριχομονάδες, κ.λ.π.) που θα προκαλέσουν φλεγμονές και την δημιουργία των «υγρών».

Το χρώμα και η μυρωδιά (οσμή), που έχουν εξαρτάται από το μικρόβιο που έχει προσβάλλει τη γυναίκα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο κόλπος έχει φυσιολογικές εκκρίσεις με διαφορετική σύσταση ανάλογα με την φάση του κύκλου της. Έτσι κατά την διάρκεια της ωορρηξίας έχουν χρώμα διάφανο, είναι άφθονα, δεν μυρίζουν ενώ λίγο πριν και μετά το τέλος της περιόδου έχουν καφεοειδές χρώμα με χαρακτηριστική οσμή.

Η απομόνωση του αιτίου θα γίνει με καλλιέργειες των κολπικών και τραχηλικών υγρών ενώ η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον ερωτικό σύντροφο. Σε περίπτωση που η θεραπεία δεν γίνει έγκαιρα, υπάρχει περίπτωση επέκτασης της φλεγμονής προς τα εσωτερικά γεννητικά όργανα με συνέπεια την εμφάνιση σαλπιγγίτιδας ή ενδομητρίτηδας στη γυναίκα ή και προστατίτιδας στον άνδρα. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι ο πόνος χαμηλά στη κοιλιά.

Οι παθήσεις που προκαλούν πόνο στην κοιλιά της γυναίκας περιλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα νόσων αθώων έως πολύ επικίνδυνων για την υγεία της ακόμα και για την ίδια τη ζωή της. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι προσεκτική και γρήγορη. Η εξωμήτριος εγκυμοσύνη, η σαλπιγγίτιδα, η απειλούμενη έκτρωση, οι κύστες των ωοθηκών, τα μισχωτά ινομώματα αλλά και η σκωλικοειδίτηδα κ.λ.π. είναι μερικές από τις καταστάσεις που θα εμφανιστούν κυρίως με πόνο.

Έχει σημασία βέβαια αν ο πόνος είναι διάχυτος ή εντοπισμένος δεξιά ή αριστερά. Αν υπάρχει καθυστέρηση της περιόδου ή αν εμφανίζεται μετά από σεξουαλική επαφή. Το ιστορικό και η γενικότερη εξέταση συνήθως αρκούν για την διάγνωση της πάθησης ενώ η βοήθεια των υπερήχων αλλά και άλλων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καθοριστική.

Η εμφάνιση αίματος από τον κόλπο που δεν έχει σχέση με την περίοδο προκαλεί ιδαίτερη ανησυχία στη γυναίκα γιατί σημαίνει πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας (καρκίνος τραχήλου και μήτρας) ενώ σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης σημαίνει κίνδυνο για την έγκυο και το παιδί της. Η γυναικολογική εξέταση θα αποκαλύψει κάποιον πολύποδα στον τράχηλο, ινομύωμα στην μήτρα, τραχηλίτιδα, τραύμα στον κόλπο κ.λ.π. Διαταραχές της εμμηνορυσίας (περιόδου) είναι ένα άλλο συχνό αίτιο επίσκεψης στο Γυναικολόγο. Η καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου (αραιομηνόρροια), η συχνή εμφάνιση της (συχνομηννόρροια), η μεγάλη ποσότητα (μηνορραγία) είναι μερικές μορφές διαταραχών.

Η ηλικία της γυναίκας που εμφανίζει το πρόβλημα έχει μεγάλη σημασία. Ο ορμονικός έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος. Ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος, η υπόφυση, τα επινεφρίδια, οι ωοθήκες και όλα τα υπόλοιπα όργανα που συμμετέχουν στην φυσιολογική κυκλική αλλαγή των οργάνων της γυναίκας κάθε μήνα. Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη του αίτιου που την προκαλεί.

Η δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο) είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα που μας απασχολεί. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και Δευτεροπαθή. Στην πρωτοπαθή, ο πόνος εμφανίζεται την πρώτη ημέρα της περιόδου, διαρκεί και μία και δύο ημέρες, περνάει με απλά παυσίπονα(αντιπροσταγλανδινικά) και έχει βεβαίως άριστη πρόγνωση. Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Ο πόνος είναι εντοπισμένος δεξιά ή αριστερά, χαμηλά στη κοιλιά, εμφανίζεται μερικές ημέρες πριν την περίοδο και διαρκεί όσο και αυτή.

Η ενδομητρίωση είναι το πιο συχνό αίτιο, ενώ ακολουθούν οι συμφύσεις που έχουν γίνει από φλεγμονές των γεννητικών οργάνων και από χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.