Σήμερα ο έλεγχος των μελλοντικών γονιών θεωρείται απαραίτητος γιατί αντιμετωπίζονται πολλές καταστάσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Ο προγεννητικός έλεγχος που πραγματοποιείται και στους δύο συζύγους μπορεί να ανακαλύψει πολλές παθήσεις που θέλουν ειδική αντιμετώπιση, πριν ακόμα την πραγματοποίηση της σύλληψης.

Είναι γεγονός ότι πολλές καταστάσεις, ενώ πριν από μια εγκυμοσύνη αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται σχετικά εύκολα, όταν έχουμε την δημιουργία ενός νέου οργανισμού, μας προβληματίζουν αφάνταστα μια και η θεραπευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει, αυτή η ίδια, κάποια βλάβη στο έμβρυο.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων που σκόπιμο είναι να αναφέρουμε και να εξηγήσουμε την χρησιμότητα τους. Η γενική αίματος πιθανά να αποκαλύψει κάποια αναιμία της γυναίκας ή άλλη πάθηση του αίματος που θα ήταν καλλίτερα να αντιμετωπιστεί πριν τη σύλληψη. Η εξέταση του Σακχάρου αίματος, δείχνει αν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης ή προδιάθεση για Σ. Διαβήτη στην κύηση.

Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από την πάθηση αυτή θα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά πριν την σύλληψη. Όπως θα εξηγήσω σε ειδικό άρθρο για το θέμα αυτό, έχει σημασία η σωστή αντιμετώπιση της νόσου μια και εμφανίζεται αυξημένη συχνότητα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη όπως συγγενής ανωμαλία του εμβρύου, Προεκλαμψία, υδράμνιο, μεγάλο η μικρο σε βάρος παιδί κ.λπ. Η ηλεκτροφόρηση της Αιμοσφαιρίνης και το test Δρεπανώσεως θα δείξει αν κάποιος από το ζευγάρι ή και οι δύο έχουν το στίγμα της Β΄μεσογειακής αναιμίας ή το στίγμα της Δρεπανοκυτταρικής. Ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος.

Επίσης ελέγχεται η γυναίκα αν έχει Ανοσία ή αν πάσχει από διάφορες αρρώστιες όπως η Ερυθρά ή αν έχει προσβληθεί από Τοξόπλασμα, Λιστέρια, Κυτταρομεγαλοιος Ερπης γεννητικών οργάνων κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν έχει ανοσία στην ερυθρά, είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί πριν την επίτευξη εγκυμοσύνης και να περιμένει για 3 μήνες. Ο έλεγχος συνεχίζεται για την διαπίστωση διαφόρων παθήσεων όπως της Συφιλης, Ηπατίτηδας Β και C, HIV ενώ εξετάζονται και τα κολπικά υγρά για την δια πίστωση κολπίτιδων (Μύκητες, τριχομονάδες) και τραχηλίτιδων (Χλαμύδια-Μυκόπλασμα).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη όπως προανέφερα, όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, με πιο ισχυρά και ειδικά φάρμακα ενώ μετά την σύλληψη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το test Παπανικολάου είναι απαραίτητη εξέταση σε αυτή την φάση και μαζί με την Γυναικολογική εξέταση, συμπληρώνει τον έλεγχο των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η ομάδα αίματος και το Rhesus ολοκληρώνουν τον προγεννητικό έλεγχο.

Σε Rh αρνητικές γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής του Γιατρού παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες, η Υπέρταση, οι Νεφροπάθειες, οι βαριές λοιμώξεις κ.λ.π γιατί οι παθήσεις αυτές πιθανά να βάζουν σε κίνδυνο την κύηση ή ακόμα η εγκυμοσύνη να επιβαρύνει την υγεία της εγκύου που πάσχει. Σε αυτές τις καταστάσεις η συνεργασία και άλλων ειδικών (όπως καρδιολόγοι, διαβητολόγου πνευμονιολόγου κ.λ.π) είναι απαραίτητη.