Στην αρχή της κύησης η έγκυος γυναίκα μπορεί να προσβληθεί από μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών που πιθανόν να επηρεάσουν σοβαρά την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Διάφορα μικρόβια, παράσιτα και ιοί προκαλούν τις περιγεννητικές λοιμώξεις περνώντας από την μέλλουσα μητέρα διαμέσου του πλακούντα στο παιδί.

Οι επιδράσεις των παθήσεων αυτών είναι σοβαρότερες όταν συμβαίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, στο πρώτο τρίμηνο, όταν δηλαδή δημιουργούνται τα όργανα του εμβρύου. Σε αυτές τις καταστάσεις ή θα δώσουμε θεραπεία ή θα συστήσουμε διακοπή της κύησης (έκτρωση).

Συγγενής ερυθρά

Η πάθηση αυτή οφείλεται σε έναν ιό που προσβάλλει την μητέρα και στην συνέχεια το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει όταν η έγκυος δεν έχει αρρωστήσει ποτέ από ερυθρά (δηλαδή δεν έχει ανοσία). Ο ιός της ερυθράς είναι φοβερά τοξικός για το έμβρυο. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα προκαλέσει αποβολή στις μισές περιπτώσεις λόγω σοβαρών βλαβών στα όργανα του εμβρύου. Αν το έμβρυο επιζήσει, θα παρουσιάσει προβλήματα από τα μάτια (γλαύκωμα και καταρράκτη), ανωμαλίες στην καρδιά κλπ.

Η προσβολή στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα προκαλέσει μικροκεφαλία και βαρειά νοητική καθυστέρηση. Ο έλεγχος λοιπόν σε κάθε γυναίκα πριν μείνει έγκυος είναι απαραίτητος. Σε περίπτωση που δεν έχει ανοσία πρέπει να εμβολιαστεί. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος για τον τίτλο των αντισωμάτων και μετά από μερικές εβδομάδες, η γυναίκα θα μπορεί να τεκνοποιήσει.

Σε περίπτωση όμως που μία έγκυος, έχει την ατυχία να αρρωστήσει από ερυθρά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει να συστήσουμε διακοπή της εγκυμοσύνης(τεχνητή έκτρωση).

Έρπητας ΗVS ι ιι. Oφείλεται σε ιό και θεωραίται σεξουαλικά μεταδιδόμενη αρώστεια. Πρωτοπαθής (πρώτη φορά) γεννητική λοίμωξη με ιό του έρπητα συμβαίνει σε γυναίκες που δεν έχουν αντισώματα (τύπου Ι και ΙΙ). Ο ιός που έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της γυναίκας προκαλεί φυσαλίδες μικρού μεγέθους πάνω σε κόκκινη βάση, οι οποίες διαρκούν 4-5 ημέρες και στην συνέχεια σπάνε δημιουργώντας υγρά έλκη για μια ακόμα εβδομάδα.

Αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται αρκετά συχνά στον άνθρωπο(υποτροπές). Μόνον όταν η λοίμωξη γίνει πρώτη φορά(πρωτοπαθής λοίμωξη) έχουμε κίνδυνο για την εγκυμοσύνη και το έμβρυο γιατί ο ιός μπαίνει στο αίμα της εγκύου και από εκεί διαμέσου του πλακούντα φτάνει στο παιδί όπου θα προκαλέσει πολλές βλάβες.

Εφόσον λοιπόν έχουμε πρωτοπαθή λοίμωξη στο Α΄τρίμηνο, θα πρέπει να συστήσουμε διακοπή στην συνέχιση της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες που έχουν υποτροπές από έρπη (ΗVS-2) πρέπει να παρακολουθούνται στο τρίτο τρίμηνο. Σήμερα επικρατεί από πολλούς η άποψη να γίνεται καισαρική τομή για να μη μολυνθεί το έμβρυο παιρνώντας από τον κόλπο σε φυσιολογική γέννα εφ όσον βέβαια υπάρχει υποτροπή (Δερματική βλάβη) εκείνη την εποχή.

Άλλοι συνιστούν Αμνιοπαρακέντιση και έλεγχο του αμνιακού υγρού για αντισώματα κατά του ιού, μπορεί να διαπιστωθεί, με αυτό τον τρόπο, αν έχει προσβληθεί το έμβρυο μέσα στην μήτρα και να πράξουν ανάλογα.

Αids και εγκυμοσύνη

Το Αids έχει ξεφύγει πλέον από τις μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες-Ομοφυλοφιλους, ναρκομανείς, πολυμεταγγιζόμενους- και επεκτείνεται προς τον γενικότερο πληθυσμό. Μια κατηγορία ανθρώπων που χρειάζονται μάλιστα ειδική φροντίδα είναι οι έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον ΗΙV καθώς επίσης και οι γυναίκες που ήταν φορείς του ΗΙV πριν της εγκυμοσύνη. Η πρόγνωση για την έγκυο γυναίκα με ΗΙV λοίμωξη με την έννοια της επιβάρυνσης της εξέλιξης της νόσου είναι «αβέβαιη» δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει κακό στην κατάσταση της.

Είναι όμως σημαντικό να της εξηγήσει ο Γιατρός ότι ο ΗΙV μπορεί να μεταδοθεί στο παιδί της στη διάρκεια της κύησης ή κατά τον τοκετό ή με τον θηλασμό. Ο κίνδυνος να μεταδωθεί ο ΗΙV στο έμβρυο κυμαίνεται από 20-40%. Τα παιδιά που γεννιούνται από μολυσμένενες μητέρες είτε τα ίδια είναι μολυσμένα είτε όχι, φέρουν παθητικά μητρικά αντισώματα, οπότε βρίσκονται θετικά στον έλεγχο για Αids.

Βέβαια, στο 60% των περιπτώσεων, τα αντισώματα αυτά εξαφανίζονται μετά από 9 μήνες ενώ μπορεί να παραμείνουν μέχρι 18 μήνες. Ο θηλασμός απαγορεύεται. Το βρέφος πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση μέχρι να εξακριβωθεί αν πάσχει ή όχι. Αρκετές φορές εμφανίζονται τα συμπτώματα του Αids στη διάρκεια της αναμονής οπότε δεν τίθεται αμφιβολία.

Σε περίπτωση τώρα που τα αντισώματα εξαφανιστούν το βρέφος θεωρείται υγιές και δεν υπάρχει ο πλέον κανένας λόγος ανησυχίας. Σε περίπτωση που το βρέφος πάσχει η κατάληξη δυστυχώς είναι γρήγορη.