Η ανατομία των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα συμβάλλει αλλά και εξασφαλίζει όχι μόνο σεξουαλική υποδεκτικότητα και σεξουαλική ικανοποίηση αλλά και την επιθυμία για δημιουργία και αναπαραγωγή. Αυτός ο συνδυασμός σωματικής και ψυχικής συνεργασίας αποτελεί για τη κάθε γυναίκα βαθύτερη αιτία χαράς.

Επίσης ένα χαρακτηριστικό της γυναίκας είναι, ότι, η σεξουαλική διέγερση προυποθέτει γενικότερες και βαθύτερες αντιδράσεις σε όλο το σώμα και τη ψυχή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια φάση προετοιμασίας και ευχάριστου παιχνιδιού που είναι λιγότερο απαραίτητη στον άντρα.
Αυτός ο χρόνος προετοιμασίας είναι απαραίτητος τόσο για την υποδοχή του συντρόφου της, όσο και για την ολοκλήρωση του οργασμού της.  Όσον αφορά τα γυναικεία σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι πολύ εύκολο να καθοριστούν και να κατανοηθούν.

Οι γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές θα μπορούσαν να χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  1. Γενική σεξουαλική διαταραχή
  2. Διαταραχή οργασμού
  3. Κολποσπασμός
  4. Σεξουαλική αναισθησία

Τα αίτια που τις προκαλούν είναι πολλά και χωρίζονται σε φυσικά αίτια, σε φάρμακα και σε ψυχολογικά αίτια. Τα φυσικά αίτια αποτελούνται από ανατομικές ανωμαλίες, φλεγμονές γεννητικών οργάνων, Όγκοι,παθήσεις ενδοκρινών αδένων κ.λ.π. Στα φάρμακα περιγράφονται τα Ναρκωτικά και τα μυοχαλαρωτικά. Τέλος τα ψυχολογικά αίτια οφείλονται:

α) Στην ανεπαρκή προετοιμασία διέγερσης της γυναίκας. Γεγονός πολύ συχνό στη κοινωνία μας, μια και ο άντρας δεν χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για να διεγερθεί και έτσι δεν προετοιμάζει τη γυναίκα.

β) Στην κακή επικοινωνία του ζευγαριού: η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη συγχρονισμού στη σεξουαλική πράξη. Η γυναίκα θα πρέπει να εξωτερικεύσει τα αισθήματα της προς το σύντροφο της και να διεκδίκηση και την δική της ολοκλήρωση.

γ) Η αδυναμία για σεξουαλική χαλάρωση που προέρχεται από κάποια ανησυχία και άγχος γύρω από την σεξουαλική πράξη. Στη γυναίκα αυτό γίνεται συχνά από την αγωνία της μήπως και δεν είναι απόλυτα αρεστή ή απορριφθεί από τον σύντροφο της και τέλος

δ) Το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα που δημιουργείται σε μικρή ηλικία και που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή της. Σε περιπτώσεις τοπικών παθήσεων (φλεγμονές, συμφύσεις κ.λ.π) η θεραπεία είναι σχετικά απλή. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο Γυναικολόγος χρειάζεται και τη βοήθεια ψυχιάτρου ειδικού σε θέματα σεξολογίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.