Είναι ο πλακούντας που αναπτύσσεται στο χαμηλότερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει μέρος ή και ολόκληρο το τραχηλικό στόμιο εμποδίζοντας έτσι τη κάθοδο και έξοδο (τοκετό) του εμβρύου από τη μήτρα. Είναι πιο συχνός σε γυναίκες που έχουν κάνει πολλά παιδιά ενώ στις πρωτότοκους εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 1500 κυήσεις. Τα κυριότερα αίτια είναι βλάβες του ενδομητρίου στο ανώτερο τμήμα της μήτρας, όπου θα εμφυτευόταν φυσιολογικά ο πλακούντας λόγω εκτρώσεων, εγχειρήσεων, ινομυωμάτων κλπ.

Διακρίνουμε 4 μορφές προδρομικού πλακούντα:

  1. Χαμηλή πρόσφυση πλακούντα
  2. Παραχείλιο
  3. Επιχείλιο και
  4. Επιπωματικό

Το βασικό ενόχλημα είναι και σ΄αυτή τη περίπτωση η αιμορραγία από το κόλπο που δεν συνοδεύεται όμως από πόνο (Ανώδυνη Αιμορραγία). Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 7ου και 8ου μηνός και είναι αποτέλεσμα αποκόλλησης ενός τμήματος του πλακούντα.

Σε περίπτωση που έχει διαγνωστεί προδρομικός πλακούντας, χωρίς άλλα ενοχλήματα, περιμένουμε μέχρις ότου το έμβρυο ωριμάσει αναπνευστικά-κανουμε και την σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Η εισαγωγή της εγκύου στο Μαιευτήριο είναι απαραίτητη όταν έχει αιμορραγία. Φροντίζουμε να υπάρχει άφθονο αίμα[διασταυρωμένες φιάλες στην αιμοδοσία του Μαιευτηρίου] στη διάθεση μας (για πιθανή μετάγγιση) και σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας εκτελούμε επειγόντως καισαρική τομή.