Υπέρταση-προεκλαμψία-εκλαμψία2021-08-13T16:02:56+03:00

Υπέρταση-προεκλαμψία-εκλαμψία

Είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη, γιατί εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το έμβρυο όσο και για την μητέρα. Λέγεται και Τοξιναιμία της κύησης. Η υπέρταση, το λεύκωμα στα ούρα και το οίδημα χαρακτηρίζουν την πάθηση.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η προεκλαμψία?2021-08-13T15:40:56+03:00

Η προεκλαμψία εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 5-10% των κυήσεων. Είναι δηλαδή μια αρκετά συχνή πάθηση και προσβάλλει πιο συχνά πρωτοτόκους (πρώτη εγκυμοσύνη), σχετικά μικρής ηλικίας (κάτω από 20 ετών) και εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της κυήσεως ( μετά την 20η εβδομάδα). Σε περίπτωση που εμφανισθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες ή στην δεύτερη ή Τρίτη εγκυμοσύνη θα πρέπει να σκεφτούμε ότι κρύβεται κάποια άλλη πάθηση (Σακχαρώδης Διαβήτης, υδράμνιο κλπ).

Πείτε μας Γιατρέ! Που οφείλεται αυτή η πάθηση?2021-08-13T15:40:27+03:00

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτία της προεκλαμψίας και ίσως θα ήταν κουραστικό να τις αναλύσουμε. Η τελευταία άποψη θεωρεί την διαταραχή της σχέσεως ανάμεσα σε δύο ουσίες, (προστακυκλίνη-θρομβοξάνη) υπεύθυνες για την δημιουργία του προβλήματος. Αποτέλεσμα της διαταραχής είναι ο σπασμός των αγγείων. Πρόκειται για εκτεταμένη μικροαγγειοπάθεια που προσβάλλει πολλά όργανα όπως νεφρούς και ήπαρ. Ο πλακούντας δεν έχει αρκετό αίμα για να θρέψει ικανοποιητικά το έμβρυο με συνέπεια την μη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού μέσα στη μήτρα.

Πως αντιμετωπίζεται η έγκυος που πάσχει από προεκλαμψία?2021-08-13T15:38:47+03:00

Κάθε έγκυος με υποψία προεκλαμψίας πρέπει να εισάγεται στο Μαιευτήριο για παρακολούθηση και άμεση αντιμετώπιση όταν χρειαστεί. Η προληπτική εισαγωγή μπορεί να είναι δαπανηρή, αλλά έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης και μειώνει έτσι το υψηλό κόστος από την νοσηλεία των πρόωρων νεογνών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η μέλλουσα μητέρα ελέγχεται καθημερινά (βάρος, πίεση, εξετάσεις αίματος και ούρων). Λαμβάνει Αντιυπερτασικά φάρμακα. Ενώ για το έμβρυο ισχύουν οι εξετάσεις που ανέφερα πιο πάνω. Εάν το έμβρυο έχει περάσει την 34η εβδομάδα και είναι πνευμονικά ώριμο, προκαλούμαι τοκετό, διαφορετικά εάν είναι μικρότερο προσπαθούμε με την θεραπεία και την προσεκτική παρακολούθηση να κερδίσουμε χρόνο.

Σε περιπτώσεις που εμφανίζεται εκλαμψία, η κατάσταση είναι επικίνδυνη και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση σε Μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το έμβρυο πόσο κινδυνεύει σε αυτές τις καταστάσεις?2021-08-13T15:39:20+03:00

Το έμβρυο λόγω του αγγειοσπασμού που υπάρχει  στο σώμα της μητέρας δεν παίρνει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος. Ο πλακούντας γερνάει γρήγορα με αποτέλεσμα να μην παρέχει τις απαιτούμενες ουσίες στο παιδί (οξυγόνο, γλυκόζη, αμινοξέα).

Το περιβάλλον της μήτρας γίνεται εχθρικό με συνέπεια την μη φυσιολογική εξέλιξη του και ενδεχομένως τον θάνατο του. Σήμερα η επιστήμη μας έχει δώσει την δυνατότητα με εξειδικευμένες εξετάσεις να ελέγχουμε αυτήν ακριβώς την κατάσταση του εμβρύου. Το Doppler, το καρδιοτοκογράφημα, το βιοφυσικό προφίλ βοηθούν τον Μαιευτήρα στην καλλίτερη αντιμετώπιση.

Πως θα καταλάβει η έγκυος γυναίκα ότι κινδυνεύει από την προεκλαμψία;2021-08-13T15:39:53+03:00

Όπως προανέφερα, τα κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι η Υπέρταση(υψηλή πίεση), η παρουσία λευκώματος στα ούρα και το οίδημα (πρήξιμο) στο σώμα της γενικότερα πολλές φορές αισθάνεται πονοκεφάλους, διαταραχές στην όραση, πόνο στην κοιλιά και μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους στην περίπτωση της εκλαμψίας  η γυναίκα εμφανίζει σπασμούς σε όλο της το σώμα, χάνει τις αισθήσεις της (κώμα) και η πίεση της αυξάνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κλείστε ένα ραντεβού

ΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Go to Top