Το Αids έχει ξεφύγει πλέον από τις μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες-ομοφυλόφιλους, ναρκομανείς, πολυμεταγγιζόμενους- και επεκτείνεται προς τον γενικότερο πληθυσμό. Οι φορείς στη χώρα μας υπολογίζονται σε 9.229 ενώ οι πάσχοντες από Αids έχουν φτάσει ήδη τους 2.829. Σε όλο τον κόσμο νοσούν 40 εκατομμύρια φορείς. Ο ιός (ΗΙV) προκαλεί λοιπόν τρεις επιδημίες που σχετίζονται με το Αids.

  1. η μόλυνση με τον ΗΙV (φορείς)
  2. το Αids και άλλες κλινικές εκδηλώσεις (πάσχοντες)
  3. η κοινωνικοπολιτική αντίδραση και ανταπόκριση στις δύο πρώτες επιδημίες

Η τελευταία «επιδημία», η αντίδραση δηλαδή των πασχόντων αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων προς τη «μάστιγα του Αιώνα» είναι πιστεύω, αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ακούγονται πολλές απόψεις που φτάνουν στα δύο άκρα.

Δεν θα ήθελα να πάρω ανοικτή θέση στο θέμα αυτό, γιατί τα άρθρα αυτά έχουν σαν σκοπό την «ενημέρωση» για διάφορα ιατρικά προβλήματα και όχι στην καθοδήγηση για την διαμόρφωση απόψεων. Όσο η διασπορά της επιδημίας της λοίμωξης από τον ιό του Aids θα συνεχίζεται όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι οι ίδιοι, ή κάποιος δικός τους, μολύνθηκαν.

Οι μέθοδοι περιθωριοποίησης νομίζω ότι θα αποτύχουν και ακόμα περισσότερο ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη και κατανόηση, μαζί με ορθή πληροφόρηση για τις επιπτώσεις από την λοίμωξη.

Μια κατηγορία ανθρώπων που χρειάζονται ειδική «φροντίδα» είναι οι έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον ΗΙV καθώς επίσης και οι γυναίκες που ήταν φορείς του ΗΙV πρίν την εγκυμοσύνη. Η πρόγνωση για την έγκυο γυναίκα με ΗΙV λοίμωξη, με την έννοια της επιβάρυνσης της εξέλιξης της νόσου είναι «αβέβαιη» δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει κακό στην κατάσταση της.

Είναι όμως σημαντικό να της εξηγήσει ο Γιατρός ότι ο ΗΙV μπορεί να μεταδοθεί στο παιδί της στη διάρκεια της κύησης ή κατά τον τοκετό μετά τον θηλασμό. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ΗΙV στο έμβρυο κυμαίνεται από 20-40%. Τα παιδιά που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες είτε τα ίδια είναι μολυσμένα είτε όχι, φέρουν παθητικά μητρικά αντισώματα, οπότε βρίσκονται θετικά στον έλεγχο για Αids.

Βέβαια στο 60% των περιπτώσεων, τα αντισώματα αυτά εξαφανίζονται μετά από 9 μήνες ενώ μπορεί να παραμείνουν μέχρι 18 μήνες – ο θηλασμός απαγορεύεται. Το βρέφος πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση μέχρι να εξακριβωθεί αν πάσχει ή όχι. Αρκετές φορές εμφανίζονται τα συμπτώματα του Αids στη διάρκεια της αναμονής οπότε δεν τίθεται αμφιβολία.

Σε περίπτωση τώρα που τα αντισώματα εξαφανιστούν το βρέφος θεωρείται υγιές και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας. Σε περίπτωση που το βρέφος πάσχει η κατάληξη δυστυχώς είναι γρήγορη.