Βεβαίως η πρόληψη ενός πρόωρου τοκετού αποτελεί το πρώτο μέλημα ενός Μαιευτήρα. Σε περίπτωση που από το Μαιευτικό Ιστορικό της γυναίκας βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τον εμποδίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να αντιμετωπ΄σιουμε όλους τους παράγοντες που πιθανόν να δημιουργήσουν αιτίες για αυτή την κατάσταση.

Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσιακάνουμε διάφορες εξετάσεις στο Ά τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ελέγχουμε τη γυναίκα για αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος κλπ. Ενώ παίρνουμε καλιέργειες κολπικού υγρού για να ανακαλύψουμε πιθανές φλεγμονές από μικρόβια που προκαλούν πρόωρους τοκετούς (Μυκόπλασμα, Στρεπτόκοκκος, Χλαμύδια).

Ελεγχουμε υπερηχογραφικα το μηκος του τραχηλου της μητρας
Η έγκαιρη θεραπεία αυτών των παθήσεων θα μειώσει τις πιθανότητες για επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από εκεί και πέρα βοηθάει σημαντικά η Ανάπαυση(Κατάκλιση) της εγκύου. Προληπτικά χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή. Εάν έχει ξεκινήσει ο τοκετός η έγκυος εισέρχεται στο Μαιευτήριο για καλλίτερη αντιμετώπιση.