Πρόωρο έμβρυο σημαίνει μικρό σε βάρος παιδί, σημαίνει οτι τα διαφορα συστηματα του πιθανα να ανεπαρκουν να το συντηρισουν χωρις την βοηθεια ειδικων συσκευων [θερμοκοιτιδα-αναπνευστηρας μονιτορ κ.λ.π.] ότι το αναπνευστικό του κυριως σύστημα(πνεύμονες) δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, με συνέπεια να δημιουργηθούν αρκετα ενδεχομενως προβλήματα για την επιβίωση του. Το έμβρυο, πιθανά να είναι ήδη ταλαιπωρημένο από την πάθηση που προκάλεσαι τον προωρο τοκετό (π.χ. πρόωρη ρήξη υμένων, πολυάμνιο, προεκλαμψία, φλεγμονές κλπ).

Αρα εχει μεγαλη σημασια  η ηλικια κυησεως,το βαρος του,η κατασταση του κατά τη γεννηση και κυριως  η Μοναδα προωρων που θα το νοσηλευσει.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η παραμονή του για αρκετές ημέρες σε ειδική Νεογνολογική Μονάδα (Θερμοκοιτίδα), ενώ η φροντίδα του από Νεογνολόγο Παιδίατρο κρίνεται απαραίτητη.

Εάν είναι πολύ μικρό υπάρχει πιθανότητα να μη θηλάσει. Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς ταλαιπωρούνται ψυχικά και σωματικά, με αποτέλεσμα το πιο ευχάριστο γεγονός της ζωής του- η γέννηση του παιδιού του- να σημαδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα.